white space

Zonne-energie op basis van nanotechnologie


geschreven: 18 november 2009
laatste update: 18 november 2009

Nanotechnologie in zonnecellenZonnecellen zetten instraling direct om een elektrische energie. Maar daarbij gaat het grootste deel van energie verloren, zodat de werkelijke energiebenutting tamelijk gering is. Onderzoekers aan de Universiteit van Saarbrücken willen het rendement van zonnecellen verhogen met behulp van nanotechnologie.

Om de fotovoltaïsche omzetting in de breedte te laten doorbreken, willen de onderzoekers een fenomeen benutten dat ze in het de afgelopen jaren intensief hebben onderzocht.

Plasmonen

Als licht op een bepaalde manier op een metaalfilm valt, kan het zich daarin sterk uitbreiden. Daardoor worden trillingen in de metaalfilm opgewekt en er ontstaan aan de oppervlakte zogenaamde plasmonen (de collectieve oscillaties van de vrije elektronen in een metaal). De onderzoekers willen de daarbij vrijkomende energie gebruiken om met zonnecellen beduidend meer stroom op te wekken dan tot nog toe.

De werkgroep wil eerst modelsystemen uitwerken, die berusten op nanotechnologie. In samenwerking met andere projectpartners willen de onderzoekers vervolgens proberen om plasmonische elementen in te bouwen in commerciële solarcellen.

(bron: Metaal Magazine / Universiteit Saarland)

[ terug ]

Tags: Zonne-energie, Duurzame Energie


Meer nieuwsitems vind je in het nieuwsarchief
Welkom op Engineering-online.nl
hier ben je nu: Nieuwsarchief / Zonne-energie op basis van nanotechnologie