white space

Van plantaardig afval naar bio-energie


geschreven: 24 november 2009
laatste update: 24 november 2009

BiomassaBiomassa wordt beschouwd als een veelbelovend alternatief voor de fossiele brandstoffen. Het is in overvloed beschikbaar en hernieuwbaar. Bekende voorbeelden zijn biodiesel uit plantaardige olien en bio-ethanol uit zetmeel.

Minder bekend is pyrolyse-olie, dat echter ook een interessante brandstof voor verbrandingsmotoren kan zijn. Het wordt door flash pyrolyse verkregen uit lignocellulose (plantenvezels). Vanwege zijn hoge zuurstof gehalte (ca. 40 %-wt.) en lage pH (ca. 2.5) is deze olie is in ruwe vorm niet geschikt voor toepassingen in interne verbrandingsmotoren. Opwaarderen van de olie is nodig om pyrolyse-olie toe te passen als biobrandstof. Een aantrekkelijke optie is hydrotreaten (HDO), een proces bij hoge druk (100-200 bar) en hoge temperaturen (300-400 °C) om met waterstof zuurstof te verwijderen met behulp van een katalysator.

Het proefschrift van Jelle Wildschut gaat over de conversie van pyrolyse-olie naar brandstof door middel van katalytische HDO. Ru/C bleek zeer geschikt als katalysator. Bij een geoptimaliseerde temperatuur van 350 °C, een druk van 200 bar en een reactietijd van 4 uur wordt een product-olie verkregen met een opbrengst van 65 % en een sterk gereduceerd zuurstofgehalte. Modelstudies laten zien dat de suikerfractie in de olie een belangrijke rol speelt tijdens het proces en een bron is van ongewenste vastestofvorming. Dit kan leiden tot katalysator deactivering. Bij optimale reactie-omstandigheden zijn product-oliën gemaakt op kilogramschaal. Deze zijn succesvol getest in een kleine stationaire dieselmotor.

(bron: Rijksuniversiteit Groningen)

[ terug ]

Tags: Biomassa, Duurzame energie


Meer nieuwsitems vind je in het nieuwsarchief
Welkom op Engineering-online.nl
hier ben je nu: Nieuwsarchief / Van plantaardig afval naar bio-energie