white space

Noorwegen ver in blauwe-energie


geschreven: 30 november 2009
laatste update: 30 november 2009

SaltkraftAfgelopen dinsdag is in het Oslo (Noorwegen) de tot op heden grootste installatie voor het winnen van blauwe-energie (osmotic power) in gebruik genomen. Blauwe-energie ontstaat uit het mengen van zoet- en zout water.

Het prototype dat het resultaat is van meer dan tien jaar ontwikkeling zal een gelimiteerde capaciteit hebben van 10kW. Dit is tien keer groter dan de installatie die momenteel in Nederland draait. In een paar jaar moet deze testinstallatie genoeg informatie oploveren om op grote schaal blauwe-energie op te kunnen wekken.

De energieopwekking is gebaseerd op het natuurkundige osmose-proces, wat omschreven wordt als het transport van water door een membraan. Dit is hoe planten vocht kunnen opnemen via hun bladeren en vast kunnen houden. Wanneer zoet- en zoutwater elkaar ontmoeten, bijvoorbeeld waar een rivier in de zee uitmondt, komen enorme hoeveelheden energie vrij. Deze energie kan gebruikt worden voor de opwekking van energie via osmose.

Osmose

In de osmose plant worden rivierwater en zeewater in verschillede kamers, gescheiden door een kunstmatig membraan. De zoutmoleculen in het zeetwater trekken het rivierwater door het membraan, waarmee de druk van het zeewater toeneemt. De kracht is gelijk aan een druk van een waterkolom van 120 meter of een aanzienelijke waterval en wordt gebruikt om een turbine aan te drijven.

(bron: Technischweekblad / Satkraft.com)

[ terug ]

Tags: Duurzame energie, Waterkracht, Osmose


Meer nieuwsitems vind je in het nieuwsarchief
Welkom op Engineering-online.nl
hier ben je nu: Nieuwsarchief / Noorwegen ver in blauwe-energie