white space

Lucht zorgt voor 11 x meer energie uit accu


geschreven: 11 november 2009
laatste update: 11 november 2009

Het Amerikaanse bedrijf Fluidec Energy werkt aan een nieuw type metaallucht-accu die 11x meer energie kan bevatten dan de huidige Lithiumion-accu's.

Het bedrijf heeft het bedrijf een lening van het Amerikaanse energieministerie gekregen om onderzoek te doen naar deze nieuwe techniek.

De metaallucht ionische vloeistof-accu maakt gebruik van vloeibaar zout als elektrolyt. De energiedichtheid licht volgens Cody Friesen, professor in materiaalkunde, 11 keer hoger dan die van lithiumion-accu’s, en dat tegen een derde vand e kosten van een lithiumion-accu. Metaallucht-accu’s werken met zinkoxide plus een op water gebaseerd elektrolyt. Zuurstof uit de omgeving wordt gebruikt in een poreuze elektrode/kathode en levert hydroxyl-ionen bij contact met de elektrolyt. Deze ionen reageren op hun beurt met het zink, waarbij stroom ontstaat. Een van de problemen in deze accu’s is de verdamping van het water en de geringe weerstand ervan tegen ontleding (opsplitsing).

Vloeibaar zout rekent daarmee af. Ionische vloeistof is een zout dat op kamertemperatuur vloeibaar blijft. Het materiaal verdampt niet, is chemisch stabiel en geleid elektriciteit Friesen: ‘Ik zeg niet dat we er al zijn – maar als het lukt, zal het ons denken over energieopslag veranderen.’

(bron: zerauto.nl / technologyreview.com)

[ terug ]

Tags: Accu


Meer nieuwsitems vind je in het nieuwsarchief
Welkom op Engineering-online.nl
hier ben je nu: Nieuwsarchief / Lucht zorgt voor 11 x meer energie uit accu