white space

Europees Egnos-systeem maakt gps-navigatie nauwkeuriger


geschreven: 4 oktober 2009
laatste update: 4 oktober 2009

De Europese Commissie heeft de activiteiten van Egnos (European Geostationary Navigation Overlay Service) gelanceerd. Egnos is de voorloper van Galileo, het mondiaal satellietnavigatiesysteem dat door de Europese Unie wordt ontwikkeld. Bedrijven en burgers kunnen voortaan gratis gebruik maken van de Egnos Open Service.

Egnos is een satellietgebaseerd augmentatiesysteem dat de nauwkeurigheid van satellietnavigatiesignalen in heel Europa verbetert. De nauwkeurigheid van de huidige gps-signalen wordt aangescherpt van ongeveer tien meter tot twee meter. Het systeem kan worden gebruikt in tal van sectoren, zoals de luchtvaart, landbouw (bij het sproeien van mest), het vervoer en automatische tolheffingssystemen.

Verwacht wordt dat tegen midden 2010 op basis van Egnos een dienst beveiliging van mensenlevens zal worden opgezet. Deze dienst geeft de gebruiker binnen zes seconden een waarschuwing wanneer het systeem is gestoord. Momenteel worden ook tests uitgevoerd met een commerciële dienst, die eveneens in 2010 ter beschikking zal worden gesteld. Zowel de Open Service als de dienst beveiliging van mensenlevens zijn gratis, en de Europese Unie is vast voornemens Egnos op lange termijn te blijven ondersteunen, zelfs nadat Galileo operationeel is geworden. Binnen de dekking van de drie betrokken satellieten zal ook het geografische gebied waarin Egnos kan worden gebruikt, worden uitgebreid.

(bron: zita.be)

[ terug ]

Tags: Navigatie, Satellieten


Meer nieuwsitems vind je in het nieuwsarchief
Welkom op Engineering-online.nl
hier ben je nu: Nieuwsarchief / Europees Egnos-systeem maakt gps-navigatie nauwkeuriger