white space

Energiebesparing reden voor aanschaf Domotica


geschreven: 3 september 2009
laatste update: 4 oktober 2009

Efficiënter energieverbruik is momenteel de belangrijkste overweging om domotica aan te schaffen. Dat blijkt uit een onderzoek van USP Marketing Consultancy uit Rotterdam.

Domoticapromotor Smart Homes uit Eersel onderschrijft die conclusie. USP benadrukt dat de onderzoekers alleen naar interesses vroegen en niet naar daadwerkelijke aankopen. USP ondervroeg ruim vijfhonderd leden van het consumentenpanel Deeluwmening.nl over domotica. Daarvan zei 38 procent de techniek in huis te willen halen om er energie mee te sparen. Jongeren onder de 35 jaar met een maandinkomen van meer dan 3000 euro stellen luxe en comfort boven energiebesparing. Bij elkaar genomen deelt 34 procent van de ondervraagden die mening. Veiligheid en gezondheidszorg volgen met respectievelijk 11 en 10 procent. De toenemende interesse voor energie sparen is een soort trendbreuk. Enkele jaren geleden lag de nadruk op meer comfort en een grotere veiligheid in huis.

Dimmers

Als het om energie sparen gaat kiest 30 procent van de mensen die USP ondervroeg voor regelsystemen die automatisch de verwarming en het licht aan en uit doen. Minder dan 10 procent van hen heeft al zoiets in huis. Elektronische dimmers worden vaker gebruikt: 25 procent van de ondervraagden gebruikt ze al en nog eens 25 procent wil ze aanschaffen. Er blijkt ook behoefte te bestaan aan brand- of rookalarmen met een automatische melding bij de brandweer: 24 procent van de panelleden wil zoiets en 18 procent heeft het. Smart Homes zegt vergelijkbare cijfers te hebben. Het 'nationaal kenniscentrum voor domotica en slim wonen' legt zelf ook de nadruk op energiebesparing. Daarnaast maakt de organisatie ook veel werk van toepassingen in de zorg.

Slimste woning

Hoe dat in de praktijk uitpakt, demonstreert Smart Homes in 'de slimste woning van Nederland'. Deze woning staat bij het Evoluon in Eindhoven en geeft een indruk van wat domotica zoal kan. In de visie van Smart Homes is het mede de installateur die bepaalt of er domotica in een woning komt. Het komt dan niet alleen aan op de technische kennis van de installateur maar ook op zijn adviserende kwaliteiten. Dat laatste vergt weer specifieke kennis. Hoe dat in de praktijk handen en voeten kan krijgen bespreekt Smart Homes op 29 september tijdens een bijeenkomst op de vakbeurs Elektrotechniek in de Utrechtse Jaarbeurs. Installatie-ontwikkelaar Stichting Elux, leveranciersverband KNX Professionals en installateursorganisatie Uneto VNI praten mee.

(Bron: Cobouw.nl)

[ terug ]

Tags: Duurzame energie


Meer nieuwsitems vind je in het nieuwsarchief
Welkom op Engineering-online.nl
hier ben je nu: Nieuwsarchief / Energiebesparing reden voor aanschaf Domotica