white space

Nieuwe generatie onshore windturbines


geschreven: 14 december 2009
laatste update: 14 december 2009

WindmolenSiemens installeert prototype van een nieuwe 3 MW windturbine zonder tandwielkast.

Siemens installeert prototype van een nieuwe 3 MW windturbine zonder tandwielkast

Siemens Energy heeft het eerste prototype geïnstalleerd van een nieuw ontwikkelde windturbine zonder tandwielkast (z.g. direct-drive-technologie). De nieuwe SWT-3.0-101 DD met een vermogen van 3 Megawatt (MW) en een rotordiameter van 101 meter staat opgesteld in de buurt van de Deense stad Brande. Daar bevindt zich ook de hoofdvestiging van Siemens Wind Power. Direct-drive windturbines onderscheiden zich vanwege hun intelligente en tegelijk ongecompliceerde ontwerp. Na uitgebreid te zijn getest, zal de turbine in 2010 officieel in het portfolio van Siemens Energy worden opgenomen.

Vergeleken met een standaard windturbine met tandwielkast is het aantal componenten bij de nieuwe SWT-3.0-101 DD met de helft gereduceerd, aldus Henrik Stiesdal,
CTO van de business-unit Siemens Wind Power. Door het geringere aantal roterende delen worden de onderhoudstijd van direct-drive windturbines geminimaliseerd, waardoor de beschikbaarheid nog groter zou kunnen worden. De nieuwe installatie is vooral bedoeld voor onshore locaties.

Kerncomponent van de nieuwe SWT-3.0-101 DD is een moderne, compacte, synchrone generator die met permanentmagneten werkt. De generator is gemaakt door de business-unit Large Drives van de Siemens-sector Industry. Een belangrijk voordeel van de synchrone generator met zijn permanentmagneten is het eenvoudige en toch robuuste ontwerp, waar geen elektrische bekrachtiging met bijbehorende regeltechniek en ook geen sleepringen aan te pas komen. Dit levert zelfs bij lage vermogens nog een hoge efficiëntie op.

Na een testfase van anderhalf jaar voor twee aandrijfconcepten zonder tandwielkast zijn we ervan overtuigd dat deze technologie een solide basis voor toekomstige productontwikkelingen vormt, aldus Stiesdal. In juli 2008 heeft Siemens de eerste van twee direct-drive windturbines met een vermogen van elk 3,6 MW geïnstalleerd. Doel daarbij was het testen van de concurrerendheid van de direct-drive concepten ten opzichte van de tandwielkastgebaseerde technologie. De prestaties van beide concepten bleken uitstekend, vervolgt Stiesdal. Daarom zijn we nu zover, dat we de eerste stappen in de richting van de commercialisering van de direct-drive technologie kunnen gaan zetten.

Maar ook in de toekomst zullen we nieuwe windturbines blijven ontwikkelen die gebaseerd zijn op ons beproefde tandwielkast-design. Deze machines hebben bewezen hoe robuust en betrouwbaar ze zijn, aldus Henrik Stiesdal. Zoals we ook in het verleden gedaan hebben, zullen we bij de nieuwe direct-drive windturbine een voorzichtige introductiestrategie volgen. Dat wil zeggen dat we niet de markt opgaan met technologie die nog niet is uitgekristalliseerd.

Siemens heeft in het jaar 2009 twee nieuwe windturbines met het beproefde tandwielkast-design op de markt gebracht. Beide machines zijn commercieel zeer succesvol. De SWT-2.3-101 met haar vermogen van 2,3 MW en een rotordiameter van maar liefst 101 meter zou wel eens het succesnummer van Siemens' windturbine-aanbod in het jaar 2010 kunnen worden. Ook heeft Siemens opdrachten gekregen voor de levering van bijna 500 windturbines van het nieuwe type SWT-3.6-120 met een nog grotere rotordiameter van 120 meter en met een vermogen van 3,6 MW. Het overgrote deel van de 3.6-120-machines is bestemd voor offshore-windparken in Noord-Europa.

[ terug ]

Tags: Windenergie, Duurzame energie


Meer nieuwsitems vind je in het nieuwsarchief
Welkom op Engineering-online.nl
hier ben je nu: Nieuwsarchief / Nieuwe generatie onshore windturbines